Zaza Rasid

My photo
There are two different categories of love. The first category is called a FAIRYTALE. The second category is called JUST ANOTHER LESSON.
i'm all about skittles, rainbows and sparkles. prepare for awesomeness. ENTER AT OWN RISK.

MEREKA SUKA AKU!! :)

Thursday, January 26, 2012

Perbezaan Awek Comel dan Awek Tak Comel

Assalamualaikum kalian pembaca yang depressed sekalian



Entry kali ni aku buat in tribute kepada awekawek yang tak comel kat luar sana tu (ok. aku terasa). Bukan aku nak menghina minahminah yang comel dan merendahkan minahminah yang tak berapa comel. Oh tidak sama sekali. Tapi kalau korang semua perasan la kan, zaman moden sekarang semuanya materialistik dan semuanya pentingkan luaran. Nak nak lagi kalau dalam Facebook. Aku tahu confirm hampa semua ada Facebook. Mustahil la kalau takda. Mana ada lagi manusia yang kecewa dan depressed yang tak ada Facebook kan? Pfft. Tapi put those aside. Aku rasa aku dah lari topic. Huehehehehe. Aku tak tahu la korang sedar ke tak yang wujudnya jurang antara awek cun melecun dan awek yang muka biasa.


Tak sedar eh??



Meh sini aku tunjuk kat korang - especially kalau engkau lelaki - apa perbezaan yang dialami oleh said aweks:


Dalam Dunia Cyber:

1. Penge-"like" Gambar
Awek cun: Confirm kalau upload gambar je, dalam masa beberapa saat dah ada berjuta orang Like. Mana tak nya. Kalau dah posing maut dengan pipi yang kembang, bukak mata besarbesar pastu muncungmuncung kat bibir macam itik tu, confirm semua lelaki dah terpikat. Kalau tak pun posing ala ala rock chick sambil show skin sana sini. Perghhh. Memang orang suka kalau upload kat manamana. 99.99999% dari friend's list diorang confirm Like gmbr yang bajet Angelina Jolie tu.






Awek tak cun: Kalau untuk situasi cam diorang ni pulak, no one gives a damn pun wether diorang tukar DP diorang or just simply upload gmbr ke tak. Kat mata manusiamanusia yang judge a book by it's cover, sekali pandang, tak hairanlaaaahh. Bak kata Mr. K, nasib perempuan tak comel la tak dapat attention macam Lisa Surihani. Hekhek.






2. Followers 
Awek cun: Fulamakkkk. Kalau dekar Twitter, bukan main lagi Followers diorang. Berebut rebut orang nak Follow. Padahal diorang tweet pun just sekadar nak cakap,

"Hye geng :)"
"Rindu taw kat semua"
"Saya lapar la..siapa nak belanja"
"Ugh. Saya ugly"


Tu pun majority orang akan kata comel. Pfft. Bagi aku, perempuan comel mana pun tapi tweet yang bukanbukan, memang aku tak nak follow. Gedik gedik gedik.


Awek tak cun: Punya laaaaaaa sunyi page diorang. Kat twitter pun takde sorang pun yang sudi nak follow. Pastu lari buat blog, yang ada pun cuma dua tiga orang je yang follow. Dah la diri tak comel macam akak Hanis Zalikha, entry pun semuanya merapu je. Hadehhhsss..



#tapi kalau awek cun yang merapu, semua orang nak Follow. Pfft. Narrow minders.


3. Status Updates
Awek cun: Confirm korang semua pernah tengok kat News Feed korang ada je minah comel tulis camni kat status diorang,

"Hurm.." atau

"Comel la.."



Pastu gerenti orang terus like like LIKE. I mean..wadefak?? Setakat benda camtu je pun dapat attention. C'mon. Seriously?? Memang sah narrow minders manusia zaman sekarang.


Awek tak cun: Kalau diorang ni letak status camtu, apa akan jadi?




This will happen.




Alam Reality


1. Layanan khas
Pernah tak kaukau semua ever experience yang mesti ada one person dalam kelas kita akan dapat extra attention dari cikgu? Kalau minah tu tak siap homework tu je, terus cikgu kata, "Takpa la. Esok mesti siap" padahal orang lain semua kena ketuk ketampi. Defak. Pastu mesti ada one person dalam family kaukau semua yang cun gila dan dapat perhatian dari uncles aunties dan cousins yang lain. Semuanya, "Minah, kau nak ikut pergi Zoo tak?" padahal ada lagi orang yang tak berapa nak cun tu kat dalam bilik atau ruang tu tapi tak tanya. -__-"



2. Barang brand new
Yang ni aku experience sendiri la memandangkan aku bukan yang ter-comel. *sigh* Aku kenal someone ni. Dia punya la hot cantik menarik menawan segala apa benda tu. Kita kumpul kumpul la one day. Gathering la kononnya. Pastu time tu nak beri-beri barang. Semua dapat barang secondhand tapi tup tuupp sampai turn dia, "rakan" yang memberi barang tu pun cakap,


"Ehh. Barang-barang ni tak sesuai la untuk you. Nanti kitorang pergi cari online je la"


I was like..wadefak? Apa ni?? Memang pandang orang lain sebelah mata. Pfft.



3. Best Friends Forever
Haaaaa...yang ni memang dah amat ketara kat dunia materialistik sekarang. Aku cerita je la kat hang. Aku kenal la a group of girls yang memang cun gila. Diorang memang pandai bergaya, pandai berstyle.Tapi diorang ni ada la jugak sorang kawan yang tak berapa cun cam diorang padahal selalu je keluar sama walaupun tak sekerap yang lain. Tapi diisytiharkan cam awek yang tak berapa comel ni one of them la. But bila nak cakap BFF tu, jangan harap la nak include yang tak berapa cute. At first aku rasa cam..ohh. Mungkin minah tu tak rapat sangat kot dengan diorang. Tapi yang peliknya, bila je awekawek cun tu kenal dengan someone yang baru je kenal 5 minutes ago, terus nak tweet,


"I've found my new best friend!"



Puh-lease. So Paris Hilton..



Tapi apaapapun kan, tak la semua awek cantik camtu. Aku just nak state yang obvious je. Aku nak bawak hampa semua sedar yang beauty is only skin deep. It's the inside that counts (and no. It's not your kidney). Awek awek yang tak cantik tu pulak, tak yah la nak merungut sebab tak dapat attention sangat, nanti one day diorang akan rasa gak zaman kejatuhan tu dan korang pulak yang akan shine. Trust me. Dunia ni bulat. Sorry la kepada sesiapa yang terasa. Aku tahu aku kejam.



Tapi siapa suruh kau makan cili in the first place?


Peace and love. Over and out.




Assalamualaikum :)



P/s: Sorry kepada manusia yang aku print screen kan gmbr diorang. Hehe. Korang lawa, aku jeles :)
THANKS FOR READING! kalau suka, please click "LIKE"!

2 comments:

TUGAU GATES said...

hey babe.Your entry getting intresting la.keep it up.yup,awek tak cun nang kuat merapu.(terasa).hahahaha

Zaza Rasid said...

@kaknisa aku tak terasaaa. aku tak terasaaaa. muahahahaha