Zaza Rasid

My photo
There are two different categories of love. The first category is called a FAIRYTALE. The second category is called JUST ANOTHER LESSON.
i'm all about skittles, rainbows and sparkles. prepare for awesomeness. ENTER AT OWN RISK.

MEREKA SUKA AKU!! :)

Tuesday, December 20, 2011

PMR Result Jitters

Assalamualaikum every tuan punya mata yang membaca!! :)



Okay okay. Aku get a lil' over excited at times. So I apologised for semua rasa menyampah yang bakal korang rasa tengahtengah baca blog aku yang teramatlah kuning ni. ohmygodthatsoundssowrong.



Entry kali ni khas untuk adikadik kita yang nak ambek result PMR tak lama lagi. As all of you know, result keluar lusa which is Thursday (22/12/2011), and I bet our Form 3 students semua dah gila nervous sebab ni penentu aliran mana yang bakal ambek and which school yang bakal diorang pergi untuk habiskan zaman persekolahan. Kalau yang nak stay kat sekolah yang sama tu, it's totally fine. Tapi still, result PMR effects your life as a student. Mesti adikadik semua nak tahu how's your prestasi kan? Haha. Aku cakap 'adikadik' macam aku ni dah tua sangat. :p





Trust me, masa aku dapat result PMR last year pun, aku nervous tahap gila babeng. 2 hari sebelum result keluar memang aku susah nak tido malam. Ye la. Aku dok fikir result je. Because UPSR aku dulu memang tak memuaskan. Walaupun slack satu je subject but apparently, it's still not good enough. Cousin aku dapat straight A untuk UPSR, kakak aku dapat straight A. Jadi slack satu subject tu is not worthy of anything la di mata family aku. So that's why masa PMR, aku try la usaha walaupun tak seberapa. A day before dapat result, aku rasa macam seolah-olah aku nak escape dari dunia nyata. Cousin aku, Brena, pun dah close to tears sebab takut sangat. Memang nerve wrecking tahap gaban!







Tambah lagi aku nervous bila aku online, aku dapat tahu a few of my friends dah dapat tahu result diorang macam mana. Apparently kawan aku punya mum kerja kat Jabatan Pelajaran, so dia pun ushausha la resultresult yang ada. Haha. Memang terbaik. Jadi bila aku tengok kawankawan aku ada yang dapat 9A, 8A dan 7A1B1C, aku dah nervous tahap gila. Aku tak sepandai diorang yet diorang dapat result camtu. So i was expecting result aku teruk. Di top up lagi rasa nervous tu bila ada uraura cakap kat Kolej, 6 orang je yang dapat straight A. So of course la the remaining students result teruk. Pastu dah la aku dengar cerita yang Amir (budak paling pandai dalam kelas) tak dapat straight A. Kalau Amir tak dapat straight A, aku lagi la.



Tak ada benda lain yang aku dapat buat melainkan doa banyakbanyak mogamoga Allah beri aku rezeki yang melimpah. Aku nak sangatsangat 9A (yes, aku ambek Bahasa Arab dulu) tu. 8A pun jadi la. Tapi exam Arab last year tak susah mana, so aku expect Arab aku tak kurang dari C. My trials untuk Arab memang hampeh. Selalu C and D. A pun sekali je dapat. Nasib baik ada Dylan (I call him Abang) untuk hilangkan my PMR result jitters tu. Kalau tak, aku rasa aku masih lagi nangisnangis kot.






Bila "the day" finally arrived, aku rasa biasa je. Macam tak ada apaapa yang berlaku. Aku tak fikir pun pasal result aku. Apa nak jadi time tu, jadi la. But the nervousness tu datang balik bila mak aku suruh check result sebab jam pun dah tunjuk pukul 11 lebih. Result dah keluar. A few of my friends alhamdulillah dapat result yang bagus. Seniorsenior yang kamcheng dengan aku pun dah banyak text and call aku sebab nak tau result aku cam mana. I was at Kuching time tu, jadi aku tak dapat gi sekolah ambek result. So when my mum dialed Ustazah Siti Aminah's (my class teacher) number, hati aku dah berdebardebar. Aku memang berdoa banyakbanyak la result aku okay. And then goes the conversation..




I hear Mummy said these words,


"Assalamualaikum, Ustazah.."

"Aok. Mak Zaza tok.."

"Aaa? Apa tek.."

"Oh. Makseh banyakbanyak.."





Huh? Makseh? As in..terima kasih??



Aikk. Wait..conversation belum habis lagi..




"Berapa result nya tek? 8A? 1B? Oh..alhamdulillah la. Murah rezeki nya"



I was like..


SERIOUSLY?!




I had to hear that myself jadi aku terus rampas hp dari mak aku and ask Ustazah direct. And alhamdulillah..8A1B is more tham what I had hoped for. I was like jumping like a maniac and screaming around the house sampai orang gaji aunty aku terus nervous sakan. :p hehe. sorry Kak Nita ^_^ Rupa-rupanya, bukan 6 orang je yang dapat straight A kat Kolej. 6 orang yang dapat straight A untuk Kelas Aliran Agama (kelas aku tu). And kelas aku cipta sejarah balik sebab dah lama Kolej tak produce banyak budak yang dapat straight A untuk KAA. Dah la KAA ni kelas budakbudak yang dapat result hampeh untuk UPSR. :p










So everything turned out perfectly. I was honoured during my cousin's Christmas bash and I was happy. First time in my life, I've done something right.




What I'm trying to say to all of you Form 3's out there is..jangan berhenti berdoa. Masih sempat lagi ni. Allah akan tolong korang yang bertawakal kepada-Nya. If by any chance result korang nanti tak bagus, don't wory. Insya-Allah result SPM korang superb. Sebab sekarang banyak Form 4 yang tak dapat result bagus untuk PMR lebih excel dari bebudak straight A PMR time Form 4. Just pray pray and pray. Buat solat hajat banyakbanyak. Mintak keampunan, mintak ditenangkan hati. Alright darlings Form 3??




I wish budakbudak Form 3 tahun ni all the best. Kepada juniorjunior aku tak kisah dekat Kolej or kat Sains, you know I'm proud of you guys whatever pun your results will be. :)




All the best Form 3!!


Peace and live. Over and out.




Assalamualaikum :)

THANKS FOR READING! kalau suka, please click "LIKE"!

3 comments:

Joel Leslie said...

perghh, next yr dh pmr aku :OO *gasps* moga-moga straight. Ameeeeeennn! all the best to form 3 seniors! :)

Zaza Rasid said...

haha. joel. u'll do great. don't worry. :)

cx's said...

zmn sekolah is the best! :) ape pon terjadi, itulah kngn kite :)